ניתוחי החלפת מפרק, בין אם ירך ובין אם ברך, הם מהנפוצים בתחום הכירורגיה. נהוג לבצע אותם במצבים חמורים וכן כשהטיפולים השמרניים יותר לא הוכיחו את עצמם כיעילים בהתמודדות עם בעיה קיימת. כיום סבירות גדולה מאוד שניתוחי החלפת מפרק יסתיימו בהצלחה, אלא שגם במקרה הזה אסור לשכוח: הניתוח יכול להיות רק נקודת ההתחלה, מכיוון שאחריו יש צורך בשיקום.
תפקיד הפיזיותרפיה לאחר ניתוחי מפרק
ניתוחים להחלפת מפרק הירך או הברך, אסור לשכוח, הם ניתוחים פולשניים לכל דבר ועניין. ככאלה הם טומנים בחובם תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים, דוגמת כאבים עזים ותחושת אי נוחות המגבילים את תנועת האדם ועלולים לפגוע ביכולת התפקוד העצמאי שלו. אם זה לא מספיק, הרי שגם כאשר הניתוח מסתיים בהצלחה יתרה וללא סיבוכים, יש כאן צורך בתקופת הסתגלות למצב החדש. כל מקרה של שיקום הוא בעל מאפיינים משלו, אבל אתם יכולים לצפות לפרק זמן של כמה שבועות או חודשים.
טיפולי פיזיותרפיה נכנסים לתמונה בנקודה הזו בדיוק, ועשויים להקל משמעותית על האדם המשתקם. המדובר הוא בתוכנית מלאה של תרגילים ומניפולציות גופניות (לעיתים עם אביזרי עזר), הנעשים בהדרכתו של פיזיותרפיסט מוסמך. טיפולי פיזיותרפיה עשויים להקל משמעותית על האדם המשתקם ולשפר את בריאותו בכמה אופנים. התמורות האפשריות שלהם כוללות הפחתת כאבים, הגדלת הגמישות וטווחי התנועה, שיפור היציבה ועוד.
חשוב לזכור ששיקום לאחר ניתוח מרפק אינו נעשה כמעט לעולם כבמטה קסם, כך שיש צורך בתקופת שיקום שעשויה להיות ארוכה. אין ספק עם זאת שכאשר מתמידים בתרגילים ומשקיעים בטיפול כפי שנדרש, גדלים הסיכויים שניתן יהיה להשאיר את הניתוח מאחור, להתחזק ולחזור ככל שניתן לתפקוד עצמאי תקין.
פיזיותרפיה כחלק מתוכנית שיקום מקיפה
עם כל היעילות של טיפולי פיזיותרפיה לאחר ניתוחי מפרק – ומדובר כאן בטיפולים שעשויים להיות אפקטיביים מאוד – התמונה ברוב המקרית אינה מסתכמת בהם. יש צורך בבניית תוכנית שיקום מותאמת אישית, הלוקחת בחשבון את סוג הניתוח שהאדם עבר, תוצאות הניתוח והסיבוכים שהופיעו (אם הופיעו), יכולת ההתניידות והתפקוד של האדם בנקודת זמן מסוימת ועוד.
ברוב המוחלט של המקרים יש צורך בטיפולים נוספים, המשלימים את הפיזיותרפיה ועשויים ליצור שלם הגדול מסך החלקים שלו. טיפולים ומעקבים רפואיים, סיוע אישי וטיפול על ידי אחים.ות ומטפלים.ות אישיים.ות, מסגרות של ריפוי בעיסוק ואפילו ייעוץ תזונתי יכולים לשפר את מצב הגוף (והנפש). לכך ניתן להוסיף טיפולים במישור האישי במידת הצורך, למשל טיפול פסיכולוגי במקרה בו המצב החדש כרוך בתחושות לא נעימות ובירידה בדימוי העצמי של המשתקם, הוא סיוע סוציאלי לאדל המשתקם ולבני משפחתו.
שאלה נוספת שצריכה להישאל היא היכן בדיוק מומלץ לבצע את הטיפולים, כשהאבחנה העיקרית במישור הזה היא בין פיזיותרפיה לבין פיזיותרפיה במכון ייעודי או במוסד שיקומי. בשנים האחרונות עלה מספר הישראלים שהבינו את היתרונות של שיקום בבית בכלל ופיזיותרפיה בפרט, ביניהם:
- זמינות גבוהה של הטיפולים, שעשויה להגדיל משמעותית את אחוזי ההצלחה שלהם
- בטיחות מלאה, בין השאר מכיוון שבתנאים הסטריליים של הבית הסבירות לחשיפה לזיהומים ולחיידקים יורדת משמעותית
- אפשרות לבצע את הטיפולים מבלי שיש צורך בשינויים מהותיים בשגרת החיים
- תשומת לב מלאה מצידם של המטפלים והפיזיותרפיסטים, להבדיל משיקום מוסדי בו ייתכנו בעיות של מחסור בכוח אדם הגורם לחלוקת תשומת הלב של הצוות הרפואי בין כמה וכמה דיירים במקביל
- שיקום בבית מונע את הצורך בתקופת הסתגלות נוספת, מהסיבה הפשוטה שהוא מאפשר לבצע את התרגילים בתנאים המדויקים השוררים בבית, מציע התאמות שונות בצורת הארגון של הבית וכן הלאה
לקריאה נוספת:
Knee Joint Replacement – Health Line
Physical Therapy After Total Knee Replacement – Web MD
Total Joint Replacement Rehabilitation – Medscape