על מנת להסביר את המשמעות של המושג "כאבים ראומטיים", תחילה נתעכב על פירוש המילה ראומטיזם.
ראומטיזם הוא מונח רפואי שמתאר הפרעה מסוימת שמלווה בכאבים שמשפיעה על המערכת של התנועה בגוף האדם. הכוונה היא להפרעה ולכאבים בשרירים, במפרקים, ברקמות רכות שמקיפות עצמות או מפרקים ועוד.
הכאבים הראומטיים מתרחשים למשל במחלת הזאבת, במחלת דלקת המפרקים השגרונית, במחלת השיגדון ועוד.
המשותף לכל המחלות הראומטולוגיות הוא שהמקור לכולן הוא אוטואימוני, כלומר שמקורן בכשל של מערכת ההגנה של הגוף. בעקבות כשל מסוים במקום לתקוף אך ורק אויבים אמתיים, תוקפים תאי מערכת החיסון את תאי הגוף ואת רקמות הגוף האנושי עצמם.
על רקע של איזה מחלות יכולים להופיע כאבים ראומטיים?
המילה ראומה ביוונית פירושה זרימה, או משהו שזורם דוגמת נהר או נחל. המחלות הראומטיות שאליהן נלווים הכאבים הראומטיים הן מחלות שפוגעות ברקמות רכות, במפרקים וברקמות חיבוריות. על מחלות אלו נמנות עשרות מחלות שונות בדגש על המחלות הבאות:
- דלקת מפרקים ראומטית או שגרונית.
- לופוס (זאבת).
- דלקת של השרירים ושל העור (דרמטומיוזיטיס).
- דלקת מפרקים פסוריאטית.
- דלקת מפרקים זמנית.
- דלקת רב עורקית קשרירית.
- קדחת שגרונית.
- דלקת חוליות מקשחת.
- דלקת מפרקים זיהומית.
- דלקת מפרקים ניוונית.
- סרקואידוזיס.
כיצד באים הכאבים הראומטיים לידי ביטוי?
לרוב הכאבים הראומטיים באים לידי ביטוי באופן כרוני אך בתלות בסוג המחלה שגרמה להופעה שלהם ייתכנו גם כאבים ראומטיים שיופיעו באופן התקפי.
בנוסף לכך, בחלק מהמחלות הכאבים יתגברו במאמץ אך יירגעו בזמן מנוחה. לעתים דווקא לאחר מנוחה יופיעו כאבים ונוקשות במפרקים (כמו למשל במקרה של החולים בדלקת מפרקים ראומטית), בעוד שבמחלות אחרות המנוחה מרגיעה ומשחררת את השרירים ואת המפרקים הנוקשים.
בדלקת מפרקים ראומטית המטרה היא לשמר ככל האפשר את תקופות הרמיסיה בהן הכאבים רדומים. לרוב, הכאבים יתחילו להופיע במפרקים הקטנים אך ככל שהמחלה מתקדמת הכאבים יעברו ויתפשטו גם למפרקים הגדולים.
כיצד מטפלים בכאבים ראומטיים?
טיפול תנועתי
הפגיעה באיכות החיים של הסובלים מכאבים ראומטיים כפולה. מצד אחד הם סובלים מהכאב עצמו ומצד שני מפאת הכאב הם חוששים להזיז את גופם ולכן הפגיעה ברמת התפקוד ובטווח התנועה של המפרקים הולכת ונהיית חמורה יותר עם הזמן.
באופן לא מפתיע, ככל שהחולים לומדים כיצד להשתמש נכון בשרירים שלהם ובמפרקים שלהם וככל שהעומס על המפרקים פוחת, כך גם חומרת הכאב הולכת ופוחתת. אי לכך, אחד הטיפולים החשובים ביותר שמסייעים רבות להפחתת חומרת הכאב הוא הטיפול הפיזיותרפי. ישנם גם תחומי טיפול שונים שקשורים לשימוש נכון יותר בגוף לרבות פלדנקרייז ויוגה.
טיפול רפואי – תרופתי
בנוסף לטיפול התנועתי לרוב החולים נמצאים תחת משטר תרופתי מסוים שמיועד מצד אחד להקל על ולשכך את הכאבים ומצד שני להאריך את משך הרמיסיה.
טיפול בסטרואידים למשל משמש להפחתת הדלקת ולהפחתה במידת חומרת הכאבים אך השימוש בהם לטווח הארוך כרוך בתופעות לוואי. גם הטיפול בנוגדי דלקת שאינם סטרואידים מסייע לשיכוך הכאבים אך בעיקר בקרב חולים בהם הכאבים אינם חמורים במיוחד.
במצבים חמורים במיוחד הטיפול נעשה באמצעים כירורגיים. כך למשל ניתן להחליף את המפרק הפגוע או פשוט להסיר אותו במידה ומדובר במפרק קטן.
טיפול תזונתי
חלק מהחולים מדווחים על שינוי לטובה בדרגת החומרה של הכאבים לאחר ביצוע של שינוי תזונתי. כך למשל קפאין נחשב כחומר שעשוי להגביר את הכאב והימנעות ממנו גורמת לרוב להפחתה של הכאב.
מעבר לכך במיוחד כשהכאבים באים לידי ביטוי במפרקים נושאי משקל, מומלץ לחולים להפחית ממשקלם על מנת להפחית את העומס על המפרקים הגדולים וכך להפחית את חומרת הכאב גם כן. בנוסף, ישנם חולים שמדווחים על הקלה כתוצאה מטיפולים אלטרנטיביים שונים דוגמת הדיקור הסיני למשל.