מחלות מפרקים באופן כללי הן מחלות שגורמות נזק למפרקים השונים בגוף. לרוב מחלות מפרקים נקראות דלקות מפרקים כיוון שהפגיעה המרכזית במפרק היא היווצרות של דלקת במפרק אחד או יותר.
כיום כבר הצליחו החוקרים בתחום למפות כ-200 סוגים שונים של מחלות שבאות לידי ביטוי בין היתר בדלקת במפרקים כשהנפוצות ביותר הן דלקת מפרקים ראומטית ודלקת מפרקים ניוונית.
גורמים למחלות במפרקים
להלן הגורמים השונים שיכולים להביא למחלות מפרקים:
- גורם אוטואימוני – חלק מהמחלות מופיעות על רקע של כשל במערכת החיסון שמוביל את התאים של מערכת החיסון לתקוף את תאי הגוף עצמם ובכלל זה את התאים שמרכיבים את המפרק.
- גורם מטבולי – במחלת גאוט למשל עקב בעיה גנטית חומצת השתן מצטברת בדם וכתוצאה מכך נוצרים גבישים מסוימים ששוקעים במפרקים ומובילים להתקפים של כאב חריף וחד במפרקים השונים.
- גורם זיהומי – חלק ניכר ממחלות המפרקים מתרחשות על רקע של חדירת מזהם למפרק. המזהם יכול להיות חיידק, נגיף ואפילו סוגים מסוימים של פטריות. לרוב הזיהום חודר למפרק דרך מערכת הדם והטיפול מכוון לחיסול הגורם המזהם הספציפי שהוביל להתפתחות הדלקת .
- טראומה פיזית – מחלת מפרקים בין היתר יכולה להתרחש על רקע של פציעה או טראומה למפרק שיכולה להיגרם בתאונת דרכים, תוך כדי פעילות ספורטיבית ועוד.
- שימוש יתר – ישנן מחלות מפרקים שמופיעות בקרב ספורטאים ונובעות ממאמץ מופרז של המפרקים.
- רקע אידיופטי – מחלת מפרקים ניוונית ראשונית למשל נובעת מסיבה לא ברורה בקרב מבוגרים בדגש על מבוגרים מעל גיל 65.
כיצד מסווגים מחלות מפרקים?
ישנן שיטות שונות שבהן נהוג לסווג מחלות מפרקים. אחת השיטות המקובלות לסיווג מחלות מפרקים היא חלוקה של המחלות השונות לפי המיקום של המפרקים ומספר המפרקים הפגועים להלן:
- דלקת שפוגעת במפרק אחד בלבד – monoarticular arthritis או מונוארתריטיס.
- דלקת שפוגעת במספר מפרקים – polyarticular arthritis או פוליארתריטיס.
במידה ומדובר על מחלה שפוגעת במספר מפרקים, נהוג לבצע סיווג משני להלן:
- דלקת שפוגעת בעד ארבעה מפרקים בלבד בגפיים – peripheral oligoarticular.
- דלקת שפוגעת ביותר מארבעה מפרקים בגפיים – peripheral polyarticular.
- דלקת שמערבת גם מפרקים בעמוד השדרה – peripheral with axial involvement.
מהם התסמינים של מחלות מפרקים?
מאחר ומחלות מפרקים יכולות לנבוע ממספר גורמים שונים, הרי שהתסמינים של המחלות השונות רבים ומגוונים. להלן התסמינים המרכזיים:
- כאב – הכאב הוא התסמין המרכזי של מחלות מפרקים אך סוג הכאב וזמן ההופעה שלו משתנה בין מחלה למחלה. כך למשל במחלות מסוימות הכאב מוחמר במאמץ ומוקל במנוחה בעוד שבמחלות אחרות הכאב יכול להופיע דווקא לאחר מנוחה או לאחר היקיצה מהשינה. לעתים הכאב גם מלווה בנוקשות ובקשיחות של השרירים ולעתים הוא מופיע באופן בלעדי. הכאב הוא אחד התסמינים המובהקים של דלקת באופן כללי לצד אדמומיות, חום, רגישות למגע ואובדן התפקוד של הרקמה.
- הגבלה של טווח התנועה – במקרים רבים ההגבלה בטווח התנועה של המפרק או המפרקים היא תוצאה של הכאב הכרוך בהנעת המפרק אך לעתים ההגבלה מופיעה בעקבות השינוי המבני.
- שינויים מבניים – במחלות מסוימות המפרק מתעוות בצורות שונות. בדלקת מפרקים ניוונית למשל ככל שהמחלה מתקדמת ניתן לראות הרס של רקמת הסחוס וצמיחה מואצת של רקמת העצם ובדלקת מפרקים שגרונית ניתן לראות היווצרות של מנח כפוף ומעוות של המפרק.
- פגיעה רב מערכתית – בחלק מהמחלות בנוסף לפגיעה במפרק מערכות גוף נוספות ייפגעו כתוצאה מהמחלה. כך למשל בקרב חולים מסוימים תיתכן מעורבות של העור, של הלב, של כלי הדם ועוד.
טיפול בדלקת מפרקים
גם כאן, בשל מגוון הגורמים שיכולים להוביל להיווצרות המחלה, כך גם ישנו מגוון של טיפולים שונים שחלקם יפים לטיפול במחלה אחת אך לא יעילים לטיפול במחלה אחרת.
חלק מהטיפולים מיועדים להקלה על הכאבים האופייניים למחלות השונות וכוללים שימוש בתרופות לשיכוך הכאב כמו נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, חלק להפחתת הדלקת כמו סטרואידים וחלק לשינוי המהלך של המחלה. כמו כן, במידה ולמשל מדובר במחלה על רקע של זיהום, הטיפול יכוון כמובן למלחמה בגורם המזהם הספציפי שתקף את החולה כפי שציינו לעיל.
בחלק לא מבוטל מהמחלות ישנה חשיבות עליונה לשמירה על תפקוד המפרק ולכן במקרים רבים חלק מהטיפול כולל פיזיותרפיה.
בנוסף לכל הטיפולים שהוזכרו לעיל רבים מהחולים במחלות מפרקים נמצאים במשטר תזונתי מסוים, אחרים נהנים מהקלה בחומרת בתסמינים בעקבות טיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור סיני ובנוסף יש לציין כי ישנו מגוון רחב של תרופות ביולוגיות שונות לטיפול במחלות מפרקים מסוימות.
במידה והמחלה אדישה לכל סוגי הטיפולים ובמקרים חמורים במיוחד ישנו צורך להתערב באופן כירורגי . כך למשל ניתן לעבור ניתוח להסרת המפרק, ניתוח להחלפת המפרק, ניתוח לניקוז הנוזלים העודפים, ניתוח לשיוף עצמות המפרק ועוד.