ההתמודדות עם דלקת מפרקים אינה פשוטה, כאשר יש מצבים בהם הכאבים והתסמינים הנלווים של הדלקת מביאים לצורך לעבור ניתוח כירורגי (לרוב ניתוח החלפת מפרקים). בנוסף לכך יש מצבת ארוכה של טיפולים אפשריים, הכוללים משככי כאבים, תרופות אנטי דלקתיות, סטרואידים, פיזיותרפיה, הידרותרפיה, יוגה, טיפולים טבעיים – והרשימה עוד ארוכה.
במהלך תקופת הטיפול, לאחר ניתוח או בתקופת האשפוז, יש צורך בהליך שיקומי שעשוי להיות ארוך טווח. במאמר הבא נתייחס לאפשרות של שיקום ביתי, שהופכת בשנים האחרונות לנפוצה ולמבוקשת הרבה יותר בקרב חולים ומאושפזים, לרבות כאלו הסובלים מדלקת מפרקים.
כיצד נערך שיקום בבית לאחר ניתוח או אשפוז בשל דלקת מפרקים?
המטרה העיקרית של השיקום הביתי היא לאפשר לאדם להתאושש אט אט מהאשפוז או מהניתוח שעבר, בעקבות דלקת מפרקים או כל מצב רפואי אחר, תוך כדי עבודה ממוקדת שאמורה לייעל את תהליך השיקום ולהפוך אותו למהיר ולמוצלח יותר. ברור שבמצבים מהסוג הזה המנוחה עצמה אינה מספיקה בחלק גדול מהמקרים, אלא נדרשים טיפולים משדה המשחק הרפואי, הפרא-רפואי ולעיתים גם אלטרנטיבי.
שיקום בבית אחרי ניתוח או אשפוז עשוי לערב בעלי מקצוע שונים המשתלבים בתמונת הסיוע לאדם, לרבות רופאים אורתופדיים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת וכן הלאה. האדם הנמצא בתהליך השיקום מקבל לרוב את הליווי האישי של אחות או מטפלת מוסמכת, ליווי שיכול בהחלט להינתן 24 שעות ביממה ובכל אחד מימות השבוע. בנוסף יש צורך ברופא מומחה לשיקום המרכז תחתיו את תמונת הסיוע לאדם הספציפי, עוקב אחר ההתקדמות והעבודה של בעלי המקצוע השונים. אם מקפידים על כל אלה – ומבחינה מעשית בוחרים להיעזר בחברה מהשורה הראשונה בישראל בתחום השיקום הביתי – אחוזי ההצלחה של השיקום עשויים לעלות פלאים.
שיקום ביתי לעומת שיקום מוסדי: מה עדיף?
לשיקום מוסדי, בבתי החולים או במרכזי השיקום, יש כמה יתרונות מובהקים. אולם עושה רושם ששיקום ביתי המתבצע על פי הספר עשוי למקסם אותם עוד יותר, ואפילו להוסיף כמה מעלות נוספות לתוך המשוואה. השיקום הביתי הוא פשוט הרבה יותר יותר לצליחה, מכיוון שהוא ניתן בסביבה הטבעית והמוכרת, אליה הוא רגיל. שיקום מהסוג הזה נוח לשילוב בשגרת החיים, ולעיתים אפילו שגרת העבודה (כי אין סיבה שדלקת מפרקים תמנע מאנשים לעבוד): אפשר לעבוד בשעות היום ולקבל את הטיפול בשעות הערב או אפילו הלילה. בנוסף הוא מקל על בני המשפחה והקרובים האחרים, בין השאר מכיוון שהוא חוסך עבורם זמנם וכספים גם יחד. במקרה של אשפוז ממושך, עובדה זו מקבלת חשיבות מכרעת אפילו יותר.
המערכת הרפואית בישראל מאופיינת ברמה גבוהה, אבל גם בכוח אדם מצומצם בהשוואה לדרישה: התוצאה היא זמני המתנה ארוכים לטיפולים השונים, ובנוסף קבלת תשומת לב מינימלית בחלק מבתי החולים ומרכזי השיקום. שיקום ביתי, לעומת זאת, מאפשר לאדם לקבל את מלוא תשומת הלב, עם תוכנית שנבנית עבורו בלבד. עובדה זו עשויה להגדיל את אחוזי ההצלחה של הטיפולים בצורה משמעותית. אסור לשכוח שהאדם בסופו של יום יחזור לביתו, כך או כך, כך שעצם התרגול וביצוע השיקום באותו מרחב עשוי להקנות לו את ההרגלים הנכונים: חשבו למשל על אדם שצריך ללמוד כמעט מחדש כיצד להתנהל ולבצע פעולות פשוטות בשגרת היום-יום, ועל היתרונות של תרגול שלהן בסביבה ה"אמיתית".
שיקום ביתי לאחר ניתוח או אשפוז, הנעשה על ידי חברות מקצועיות להן כוח אדם מהשורה הראשונה, עשוי להיות בטוח הרבה יותר לביצוע. אחד ההיבטים של כך הוא שהבית נחשב לסביבה סטרילית, בה הסיכון לזיהומים ולסיבוכים שונים קיים אבל נמוך בהשוואה לבתי החולים.
לקריאה נוספת:
Benefits of In-Home Therapy and Rehabilitation
Advantages and Disadvantages of the Home Setting for Therapy: Views of Patients and Therapists
Long term benefits of rehabilitation at home on quality of life and exercise tolerance in patients with chronic obstructive pulmonary disease
אולי יעניין אותך גם: