דלקת מפרקים היא מחלה שיכולה להתפרץ כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים. למעשה כיום ידועות לאנשי הרפואה למעלה ממאתיים מחלות שונות שעלולות לבוא לידי ביטוי בדלקת במפרקים של הגוף אך אין ספק שהדלקת המשונה ביותר מבחינת האטיולוגיה היא דלקת מפרקים תגובתית שמופיעה לאחר זיהום סטרפטוקוקי בגרון שבה נעסוק במאמר זה.
דלקת מפרקים תגובתית לאחר דלקת גרון היא תסמין של מחלה שנקראת קדחת שיגרון.
מה הם התסמינים של קדחת שיגרון?
קדחת שיגרון היא מחלה שפוגעת בילדים בגילאי שמונה עד חמש עשרה שנים עם שכיחות גבוהה במיוחד בגיל שמונה. מדובר על מחלה שבאה לידי ביטוי במגוון של תסמינים כשהדלקת במפרקים היא רק אחד מהם. בנוסף לכך יש לציין שהדלקת האופיינית למחלה זו אינה הצרה הגדולה ביותר של החולים. אמנם למעלה מ75% מכלל החולים סובלים מדלקת במפרקים, אבל דלקת זו לרוב חולפת תוך חודשיים לכל היותר ואינה מותירה נזק פרמננטי באף אחד מהמפרקים המעורבים.
לעומת זאת, בין חמישים לשישים אחוז מהחולים סובלים מדלקת בלב שבעקבותיה לא אחת נגרם נזק לאחד מהשסתומים של הלב. למעשה נכון להיום קדחת שיגרון מהווה את אחד מהגורמים המרכזיים המובילים למחלות לבביות בילדים. בנוסף לכך המחלה יכולה להוביל לחום גבוה, לפריחה עורית, לתנועות בלתי נשלטות בגפיים ובפנים, בחוסר יציבות רגשית ועוד.
האם החיידק הוא הגורם לדלקת?
בניגוד למה שרבים חושבים, הסטרפטוקוקוס שהוביל להתפרצות הדלקת בגרון הוא לא הגורם להתפרצות של הדלקת במפרקים ובלב באופן ישיר אם כי בצורה עקיפה בלבד. לפי התיאוריה השולטת כיום נראה כי הנוכחות של החיידק בגרון מובילה להתפתחות של נוגדנים עצמיים שתוקפים את רקמות הגוף שמזכירות במבנה שלהן את המבנה של הסטרפטוקוקוס. הדלקת במפרקים בדרך כלל מופיעה מספר שבועות לאחר הדלקת בגרון, זמן מספק ליצירת נוגדנים ובמקרים רבים היא מופיעה זמן מה לאחר שהחיידק כבר עזב את הגוף.
עם זאת, ילד שחלה בקדחת שיגרון נמצא בסיכון מוגבר לסבול מהתפרצות נוספת של המחלה במידה ויסבול מזיהום נוסף של סטרפטוקוקוס.
מה הם המאפיינים של דלקת מפרקים בקדחת שיגרון?
הדלקת האופיינית לקדחת השיגרון היא דלקת נודדת. המשמעות היא שהיא עוברת ממפרק אחד למפרק אחר ללא כל סדר ולמעשה אין יכולת לצפות מראש אילו מפרקים ייפגעו. בדרך כלל היא פוגעת במפרקים של הכתפיים, הקרסוליים, המרפקים והברכיים ובשכיחות נמוכה יחסית מערבת גם את עמוד השדרה הצווארי ואת המפרקים בידיים.
כאשר הדלקת פוגעת במפרק הוא יהיה נפוח מאוד, מה שעלול להוביל להגבלה בטווח התנועה של המפרק ובנוסף לכך המפרקים המודלקים לרוב גם כואבים מאוד. לכאבים ולנפיחות לרוב תצטרף גם אדמומיות מקומית.
כיצד מטפלים בדלקת מפרקים על רקע של קדחת שיגרון?
הדרך הטובה ביותר לטפל בדלקת היא למנוע אותה. הרוב המוחלט של מקרי קדחת השיגרון הם תוצאה של דלקות גרון לא מטופלות שהתפרצו בילדים שלא זכו לקבל טיפול אנטיביוטי. לפיכך ישנה חשיבות עליונה לטפל בדלקות גרון מוקדם ככל האפשר ולהשלים את המשטר האנטיביוטי בן עשרת הימים עד תומו, גם במידה והתסמינים הגרוניים חלפו.
כמו כן חשוב לציין שהדלקת תחלוף אפילו אם לא יוגש טיפול אך מאחר והיא יכולה להוות פגיעה משמעותית לאיכות החיים של החולים מומלץ כמובן לטפל בה. הטיפול בדלקת כולל נטילה של משככי כאב כמו אספירין או נוגדי דלקת שאינם סטרואידים דוגמת אדויל או נקסין. כמובן שמומלץ לתת גם למפרק להחלים לפני שחוזרים לפעילות מלאה.
דלקת מפרקים זיהומית
לסיום ברצוננו להסביר כי ישנו סוג נוסף של דלקת שיכול להיות תוצאה של זיהום סטרפטוקוקי. דלקת מפרקים זיהומית היא דלקת שנובעת כתוצאה מזיהום ישיר של המפרק על ידי חיידק או נגיף כשאחד המזהמים יכול להיות חיידק הסטרפטוקוקוס. עם זאת, מחלה זו לא מופיעה לרוב לאחר דלקת גרון וכן בניגוד לדלקת מפרקים תגובתית שמופיעה על רקע של דלקת גרון שהובילה לקדחת שיגרון, דלקת מפרקים זיהומית בהחלט יכולה לגרום להרס של המפרק ללא טיפול.