על פי נתוני משרד הבריאות, מחלות לב וכלי דם הן מהוות את אחת הסיבות המרכזיות לתמותה בישראל. קרוב לעשרים אחוז מכלל הפטירות הנרשמות נובעות כתוצאה ישירה או עקיפה ממצב הלב או מערכת כלי הדם, לרבות העורקים המרכזיים המובילים את הדם ללב.
חיזוי טוב יותר ויעיל יותר של הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם, פגיעה בעורקים הכליליים, אוטם שריר הלב וכיוצא באלה יכול להוביל לאבחון מוקדם משופר ולנקיטת צעדים יעילים בטיפול ובמניעה.
בהקשר הנדון, פורסמו לאחרונה תוצאותיו של מחקר שדן במדדים שונים הנחשבים למקובלים בחיזוי הסיכון לפתח מחלות לב. המחקר ביקש להשוות בין מדדים שונים שנמצאים בשימוש וכך, להעריך את הדרך הטובה ביותר לאבחון קיומה של מחלת לב. המחקר האמור השתמש במדגם של חולים בעלי דלקת מפרקים שגרונית, אך יש בו תועלת אפשרית גם לקבוצות אוכלוסייה נוספת. הדבר יצריך, כמובן, מחקרי המשך נוספים.
מדדים לחיזוי מחלות לב
הן עבור חולים בדלקות מפרקים שגרוניות והן עבור אנשים אחרים המצויים בסיכון מוגבר לפתח מחלות לב וכלי דם חשוב להיות מודעים לקיומם של מדדים מרכזיים וחשובים לחיזוי מחלות לב. אנו לא מדברים על מדדים פשוטים וכמעט ברורים לכל כמו מדד BMI (מדד מסת גוף) או בדיקת קיומם של שומנים מדם או לחץ דם גבוה. ישנם מדדים נוספים, מורכבים יותר, המשמשים את המדענים והרופאים שעוסקים באבחון, טיפול ומניעה של מחלות לב. קיומם של מדדים שונים לחיזוי הסיכון למחלות לב וכלי דם מעורר שאלה באיזה מדד כדאי ורצוי להשתמש, בין היתר עבור הסובלים מדלקת פרקים.
בין המדדים המקובלים מצויים למשל:
- מדד ACC/AHA – מדד זה פותח ושוכלל בשנים האחרונות. הוא פותח בשיתוף הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקני, שני מוסדות מובילים ובעלי שם בנושאי מחקר, איסוף נתונים ועיבודם.
- מדד SCORE – מדד זה מקורו באירופה, והוא מתייחס לכמה קבוצות סיכון נפרדות. מדד זה מסייע בהערכת הסיכון לתמותה בשל קיומה של מחלת לב או בעיה בכלי הדם הכליליים. מדד זה יכול לסייע גם בחישוב ההסתברות לקיומן של אירועים לבבים קלים. המדד היה בשימוש נרחב במדינות רבות, לרבות מדינת ישראל, אולם בשנים האחרונות נשמעו ביקורות על השימוש בו.
- מדד QRisk 2 – מדד זה פותח באנגליה, בעקבות מחקר ממושך שנעשה תוך שיתוף פעולה של רופאים בכל רחבי המדינה. המדד מתייחס למאפיינים מרובים כגון התקף לב בעבר, מחלות קודמות לרבות דלקת פרקים שגרונית, מדד כולסטרול, משקל ועוד.
תוצאות המחקר להשוואת המדדים
על פי מחקר ראשוני וחשוב שנעשה בעת האחרונה ובו בוצעה השוואה בין המדדים שאותם הצגנו לעיל מצטיירת עדיפות למדד ACC/AHA עבור אנשים הסובלים מדלקת פרקים שגרונית. באמצעות שימוש במדד זה ניתן היה לנבא באופן טוב יותר ומהיימן יותר את הימצאותה של מחלת לב בעתיד, עם רקע במצבי טרשת עורקים. השימוש במדד זה נמצא יעיל יותר למטרת חיזוי במשך תקופת זמן של עשר שנים.
ראוי לציין שמספר האנשים שהשתתפו במחקר היה קטן יחסית – מאתיים אנשים בקירוב, כולם חולים בדלקת מפרקים. נמדדו קריטריונים להימצאות טרשת עורקים וכאלה התומכים בהימצאות מחלות לב כליליות ואחרות. מדד ACC/AHA נתן תוצאות טובות ומדויקות יותר ביחס למדדים SCORE ו- 2 QRisk אולם אין להסיק מכך שהמדד חף מבעיות. גם מדד זה מספק אינדיקציה בלבד והחוקרים הסבירו שהוא לא הצליח לזהות נכונה את רמת הסיכון בקרב קבוצה לא קטנה מבין כלל הנבדקים.