דלקות מפרקים, מעצם ההגדרה שלהן, פוגעות במפרקי הגוף. עם זאת, כאשר הדלקות מתפתחות, הן עלולות להשפיע על מגוון אזורים ואיברים בגוף. בין אם המדובר בדלקת מפרקים ניוונית, זיהומית, שגרונית או פסוריאטית, האדם עלול לגלות בשלב מסוים שיכולת התפקוד העצמאי שלו נפגעת משמעותית.
ביצוע פעולות פשוטות לכאורה, הופך עבורו בתנאים האלו למורכב, הכאבים מתגברים בכל תנועה והאדם ניצב בפני התמודדות יום-יומית עמוסת קשיים.
אז מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב? כפי שתקראו מיד, לא מעט דברים. חלקם מטפלים באופן ישיר בבעיה, בעוד אחרים פשוט מתאימים את סביבת המחייה לצרכים הנקודתיים של הסובלים מדלקות מפרקים.
דרכי הטיפול המקובלות בבעיה
לכל אחד מסוגי דלקות המפרקים יש מאפיינים ודרגות חומרה, שעשויים להשתנות מאדם לאדם. לכן אי אפשר להתייחס לטיפולים המוצעים כאל מקשה אחת, אלא נדרשת התאמה ובניית תוכנית טיפולים אישית.
חלק חשוב אחר בדרך להצלחה הוא מעקב אחר קצב ההתקדמות, כשהשאיפה היא שההתקדמות בטיפולים תהיה משמעותית יותר מאשר הקצב בו דלקת המפרקים ממשיכה להתפתח ולהחמיר בגוף.
ברמה הכללית עם זאת, יש כמה טיפולים נפוצים. טיפולי פיזיותרפיה נעשים לרוב בשלבים מוקדמים יחסית של הבעיה, במטרה להקל על האדם הסובל מהתסמינים או אפילו לנסות למנוע החמרה שלהם.
ניתן לטפל בדלקות המפרקים באמצעות אביזרים אורתופדיים כאלה או אחרים, לרבות מדרסים.
תרופות עשויות להקל אף הן על המצב, להפחית את התסמינים ולהקל על ההתמודדות השוטפת של האדם. במקרים חמורים, או כאשר הטיפולים שניתנו כקו ראשון לא סייעו, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא לבצע ניתוח כירורגי כזה או אחר.
הניתוחים יעילים לטיפול שורשי בבעיה, אולם הם מסוכנים לעיתים ועלולים לכלול תופעות לוואי וסיבוכים.
בשנים האחרונות עלתה הפופולאריות של טיפולים מקשת הרפואה האלטרנטיבית, דוגמת דיקור סיני, שיאצו, הומאופתיה ואחרים. לא תמיד הטיפולים האלו באמת מוכחים מבחינה מחקרית, אולם עבור רבים באוכלוסייה שילובם המוצלח עם הטיפולים הקונבנציונליים הביא לשיפור משמעותי של יעילות הטיפול הכולל שקיבל האדם.
כך משפרים את סביבת המגורים
אדם הסובל מדלקת מפרקים, בטח כאשר מדובר בדלקת חמורה, צריך לשאוף להפוך את סביבת המגורים שלו לידידותית במיוחד. כאבי מפרקים, ובעיקר ברכיים, עלולים מאוד להקשות על ביצוע הפעולה של עלייה או ירידה במדרגות.
אם לאדם יש מפלס מדרגות בבית או במקום העבודה, ייתכן שיהיה צורך בהתקנה של מדרגון כיסא. התפעול של הכיסא נעשה באמצעות כפתורים הנמצאים על גביו או לחלופין תוך שימוש בשלט ייעודי. ההתקנה של המדרגון פשוטה ולא מצריכה מקום רב מדי בבית.
מדרגון כיסא עשוי להקל מאוד על האנשים הסובלים מדלקות מפרקים ולהחזיר להם, במידה מסוימת, את התפקוד העצמאי ואת השליטה על חייהם.
בחלק מהמקרים הוא מהווה את ההבדל בין המשך המגורים בבית באופן עצמאי, לבין מעבר בלית ברירה למוסד המיועד לבני גיל הזהב – בית אבות או מוסד לדיור מוגן.
חשוב לציין כי מדרגון כיסא אינו המוצר היחידי שאפשר לחשוב עליו בהקשר של הנגשת מבנים.
המעלונים המוצעים כיום לא מחייבים פיר, מה שהופך את ההתקנה שלהם לפשוטה פי כמה בהשוואה לשנים עברו. ברוב המקרים ההתקנה מסתיימת בתוך שעות ספורות ע"י צוותים מיומנים ורגישים, המבינים את נחיצות השימוש של לקוחותיה.
פתרון יעיל אחר הוא מדרגון משטח, אשר נבדל מהכיסא בעובדה שכאן האדם יושב או עומד על גבי משטח אופקי – מה שהופך את השימוש במדרגון לאפשרי גם עבור אנשים אשר מתניידים באמצעות כיסא גלגלים.