כאבים כרוניים באגן הם תופעה נפוצה יותר מכפי שנהוג לחשוב. הם תוקפים בעיקר נשים אבל יש גם גברים שסובלים מהם, לפעמים הם עמומים ולפעמים חדים, ובכל מקרה הם משבשים במידה ניכרת את שגרת החיים. כאן בעמוד תמצאו מידע רלוונטי, ובפרט המלצות על דרכי אבחון ובהן בדיקת היסטרוסקופיה, ואופן ההתמודדות הנכון עם הכאבים הקשים.
הגורמים העיקריים לכאבים באגן
כל פגיעה באיבר שממוקם בחלל הבטן עלולה להוביל לכאבים כרוניים באגן, וכך גם פגיעה בשרירים, בגידים, ברצועות ובסחוסים שבאזור זה בגוף.
אצל נשים גורם נפוץ במיוחד הוא אנדומטריוזיס עם מעורבות עצבית, ועוד מקור אפשרי לכאבים אצל נשים הוא התרחבות של האגן במהלך הריון (או בשם המקצועי של התופעה הזו, סימפיזיוליזיס). גם לידה מכשירנית או כזו שאורכת זמן רב עלולה לייצר כאבים מתמשכים באגן.
עוד כדאי לדעת שמיקום הכאב אצל נשים הוא החלק התחתון של הבטן והאזור שבין הנרתיק לבין פי הטבעת. גברים ירגישו את הכאב בין שק האשכים לפי הטבעת.
אבחון מקור הכאב
אבחון הגורם הספציפי לכאבים הכרוניים באגן אצל כל אישה (או גבר) מבוסס על תשאול מקיף. רופא מנוסה יברר מהו המיקום המדויק של הכאב, מהו אופי הכאב (צורב, עמום, חד וכו'), כמה זמן הוא נמשך ועוד.
עוד מרכיב באבחון מקצועי הוא בדיקה נוירופלביולוגית – בדיקה שמתמקדת בעצבים באזור האגן. בדיקה רלוונטית אחרת היא US אגן לאנדומטריוזיס, כלומר בדיקה ייעודית לאבחון מחלה זו. גם MRI רצפת אגן עשוי לספק תמונת מצב מפורטת שתהווה בסיס לזיהוי הגורם לכאבים. כל הבדיקות הנ"ל, וגם בדיקות נוספות שקשורות לאגן ולרחם כמו למשל בדיקת היסטרוסקופיה חשוב לבצע במקום מקצועי שאמון על פענוח מדויק לחלוטין, כדי לא לפספס אף ניואנס.
מהי בדיקת היסטרוסקופיה?
בדיקת היסטרוסקופיה היא כלי אבחנתי וגם טיפולי. כלומר, יש שני סוגי היסטרוסקופיה: אחד כולל רק בדיקה והשני כולל גם פעולה כירורגית מיד אחרי האבחון. כל סוג מחייב באופן טבעי מכשור שונה. היסטרוסקופיה ניתוחית מאפשרת הסרת פוליפים מהרחם, טיפול בשרירנים, הפרדת הידבקויות ועוד. היסטרוסקופיה אבחנתית מאפשרת לזהות את כל התופעות הנ"ל, מומים מולדים מבניים ברחם, וכן צמיחה לא תקינה של רירית הרחם אל מחוץ לחלל הרחם עקב אנדומטריוזיס, כחלק מהפגיעות שגורמת המחלה לצד הכאבים הכרוניים באגן.
הטיפול בכאבים הכרוניים באגן
אחרי האבחון, השלב הבא הוא כמובן הטיפול בגורם הכאב. אופציה אחת היא טיפול תרופתי ובפרט כזה שיבצע חסימה עצבית של מסלול אותות הכאב. אופציה שנייה היא פיזיותרפיה שתתמקד בחיזור רצפת האגן ושרירים נוספים באזור. במקרים חמורים ייתכן צורך בניתוח.
כל פעולה במקרים מורכבים אלה – בין אם בדיקת היסטרוסקופיה, בין אם US אגן ובין אם ניתוח – מחייבת מיומנות גבוהה מאוד, ולכן חשוב להקדיש תשומת לב לבחירה מושכלת של המקום שבו מקבלים את הטיפול.