אם אתם מאמינים באמרה "אתם מה שאתם אוכלים", אז מבחינת ההיגיון, תתרחקו ממזונות הידועים כמפעילי דלקת כשאתם חיים עם דלקת מפרקים שגרונית (RA).
בשנים האחרונות נוצר שיח רב סביב תזונה טבעונית לשיפור תסמיני הדלקת. באופן נקודתי, חלק מהחולים מדווחים על תחושה טובה יותר לאחר המעבר לטבעונות. עדיין לא הוכח מדעית אם התזונה עצמה, או תשומת הלב המוגברת לתזונה בריאה אחראים על שיפור התסמינים, אך העובדות קיימות.
דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה כרונית מתישה המאופיינת בשינויים דלקתיים במפרקים ובמבנים קשורים, ועשויה לגרום לעיוותים, כאב ונוקשות במפרקים. מה אומר המדע לגבי יתרונות תזונה צמחונית או טבעונית לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונית או סוגים אחרים של דלקת פרקים, כגון דלקת מפרקים ניוונית? בואו נגלה.
מהי תזונה טבעונית?
זוהי תזונה צמחונית שאינה כוללת מוצרי בעלי חיים. פירוש הדבר הוא שאין לאכול שום מזון בשרי וגם לא חלב או גבינה או מוצרי חלב אחרים שמקורם מהחי. תזונה טבעונית מסתמכת על פירות, ירקות, שעועית, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים, ומבטלת את כל מוצרי החלב, הבשר, הביצים והדגים.
קיימים דיווחים המעידים על תזונה טבעונית כמפחיתת דלקת. רמות חלבון C-reactive, סמן לדלקת בדם, יורד כשאנשים מקפידים על תזונה טבעונית. נתון זה מוכיח השפעה מועילה על דלקת מערכתית, שהיא סימן ההיכר של דלקת מפרקים שגרונית.
האם גישת תזונה נטולת גלוטן בטבעונות יעילה לדלקת מפרקים?
תזונה טבעונית, המאופיינת גם בהימנעות מחלבוני גלוטן, שיפרה תסמיני דלקת מפרקים שגרונית בקרב חלק ממשתתפי מחקר קטן שפורסם בכתב העת Rheumatology. המחקר בדק את יתרונות התזונה הטבעונית נטולת הגלוטן, והמשתתפים אכלו תזונה טבעונית נטולת גלוטן עשירה בפירות, ירקות ואגוזים.
28 משתתפים בקבוצת הביקורת אכלו תזונה מאוזנת שכללה מזון המבוסס על בעלי חיים. לאחר שנה, הטבעונים חוו שיפור מתון בתסמינים ורמות נמוכות יותר של כולסטרול "רע" (LDL). הם הפחיתו אף משקל רב יותר בהשוואה למשתתפים שאכלו תזונה מאוזנת.
מחלת לב עשויה לסבך דלקת מפרקים שגרונית, ולכן סגנון האכילה מפחית את הכולסטרול הרע ומהווה יתרון לשיפור בריאות הלב.
מנגנונים אפשריים מאחורי השפעות תזונה טבעונית
מחקרים אפידמיולוגיים מציעים ששומן רווי, הנמצא בעיקר במוצרים מבוססי בעלי חיים, מקדם דלקת. נתון זה מסביר באופן חלקי מדוע תזונה טבעונית הוכחה כמפחיתה תסמיני דלקת פרקים במספר מחקרים, ומדוע תזונה אנטי דלקתית מגבילה את כמות המוצרים המבוססים על שומן בעלי חיים.
בנוסף, בשר אדום מכיל חומצה ארכידונית המזיקה לגוף, ואחראית להפעלת דלקת כאשר הבשר נצרך בכמות מופרזת.
כמויות גבוהות של ברזל מסוג heme שנמצא בבשר אדום, עלול להיות בעייתי, היות וחומר זה מגביר מתח חמצוני בגוף, המקדם דלקת. צריכה גבוהה של פירות וירקות, המאפיינת תזונה טבעונית, מונעת את התפרצות סמני הדלקת.
לחימה בדלקת: אפשרויות התזונה
אם המעבר לטבעונות מלאה אינו מדבר אליך, אתה עדיין יכול לאכול תוך הקפדה על הפחתת הדלקת. מזונות המפעילים דלקת משתנים מאדם לאדם. חלק מהאנשים חווים החמרה בתסמינים לאחר אכילת בשר אדום עשיר בשומן רווי. בחר מוצרי בשר רזים ומוצרי חלב דלי שומן, והגבל את גודל המנות.
מזונות עתירי סוכר ופחמימות מעובדות גורמים אף הם לדלקת באמצעות הגברת ציטוקינים, שליחי דלקת, ולכן הימנעות ממזונות אלו עשויה אף היא לסייע.
מומלץ להקפיד על תזונה ים תיכונית, שהוכחה כמפחיתה דלקת. היא גבוהה בשומנים בלתי רוויים ופוליפנולים בריאים משמן זית, אבוקדו, דגים ואגוזים. היא גבוהה אף בפירות וירקות.