הארכת עצמות היא פעולה כירורגית המיועדת להאריך את אחת מעצמות השלד. באופן עקרוני ניתן להאריך את כל סוגי העצמות אך פעולה זו מבוצעת ברוב המוחלט של המקרים על עצמות גליליות ארוכות, בדגש על עצמות הגפיים.
בניגוד למה שרבים בקרב הציבור הרחב נוטים להאמין, פעולת ההארכה של הגפיים לא כוללת הוספה של חומר מלאכותי לעצם הקיימת, כשלמעשה הפרוצדורה מבוססת על יכולת הריפוי הטבעית של העצם: תהליך הריפוי של העצם נקרא קלטוזיס או דיסטרקציה אוסטאוגנזית והוא בא לידי ביטוי ביכולת הטבעית של הגוף למלא חללים שנוצרים בעצמות באמצעות הצמחה של רקמת עצם חדשה (במצב שבו נוצר סדק בעצם או במצב שבו העצם סובלת משבר, מתפתחת רקמה זמנית הנקראת בעברית גרומת ובשפה הרפואית, Fibrocartilage Callus (קלוס).
ללא יכולת זו, העצם לא הייתה יכולה להחלים לאחר שבר ועל ידי ניצול יכולת זו, ניתן כיום להאריך עצמות. ההיגיון הבסיסי שהנחה את התפתחות התחום הוא שעל ידי הפרדה מבוקרת ומדודה של חלקי העצם, ניתן יהיה לגרום לעצם ולרקמות הקשורות אליה, להתארך באופן טבעי במטרה למלא את החלל הנוצר באופן מלאכותי ויזום.
ההיסטוריה של הארכת גפיים על קצה המזלג
הראשון שכתב על כך שניתן להאריך גפיים על ידי ביצוע מניפולציות על העצמות, היה מנתח גרמני בשם Bernard Rudolf Konrad von Langenbeck. לנגנבק תיאר את השיטה שהגה כבר בשנת 1869 אך הראשון שניסה את הטכניקה בפועל היה מנתח איטלקי בשם Alessandro Codivilla: לאחר שניסה לבצע הארכת גפיים ב-26 מטופלים, פרסם את ממצאיו במאמר בשם On the means of lengthening in the lower limbs, the muscles, and the tissues which are shortened through deformity.
במאמר זה, שפורסם בשנת 1905, דיווח על שיעור גבוה של סיבוכים מגוונים, החל מהתאחות לא תקינה של העצמות, דרך זיהומים חריפים ועד מוות של רקמות. בעקבות כך, השיטה שפיתח לא התקבלה בקרב הקהילה הרפואית. קפיצת הדרך הבאה התרחשה על ידי מנתח רוסי בשם Gavrill Ilizarov, שהחל משנות ה-50 של המאה הקודמת, ניתח יותר מ-15,000 מטופלים. איליזרוב פיתח מכשירים מתקדמים לתקופתו וקבע את קצב ההפרדה האופטימלי שבו העצם יכולה לעבור תהליך ריפוי טבעי מוצלח.
ההתעניינות של ד"ר איליזרוב בתחום הארכת הגפיים החלה לאחר מלחמת העולם השנייה, בתקופה שבה עבד כמנתח בבית חולים בסיביר. בתקופה זו הגיעה למרפאתו פצועי מלחמה רבים שסבלו משברים בעצמות. איליזרוב היה נחוש לפתח שיטה שתאפשר לו לגרום לשברים להחלים במהירות המרבית. בשנת 1954 רשם ד"ר איליזרוב פטנט על המצאה חדשה שהביא לעולם: מתקן המהווה מעין שלד חיצוני המורכב מטבעות מתכת ומוטות מתכווננים, המולבש על הרגל. באמצעות מתקן זה הצליח לשלוט בקצב הריפוי של העצם הפגועה.
למעשה את העקרונות שמנחים את תחום הארכת הגפיים עד היום, לרבות קצב הארכת הגפה, הניח איליזרוב לפני כשישה עשורים. נכון להיום השיטה שפיתח מיושמת בכל רחבי העולם והטכניקות שלו מהוות סטנדרט רפואי.
באילו מתקני הארכת גפיים נעשה שימוש כיום?
אחד החסרונות המרכזיים של המתקן שפיתח איליזרוב, בא לידי ביטוי בכך שהיה מסורבל מאוד. המתקן החיצוני קובע לרגל של המטופל באמצעות ברגים לעצם וכתוצאה מכך הטיפול לווה באי נוחות משמעותית ובפגיעה ניכרת באיכות החיים של המטופל וכן גדל הסיכון לזיהומים. כדי להתגבר על החסרונות של ההתקן שפיתח איליזרוב, בא לעולם התקן חדש הנקרא PRECICE. בניגוד להתקן שפיתח איליזרוב, המבוסס על מעין שלד חיצוני, PRECICE הוא מסמר תוך לשדי טלסקופי. המשמעות היא שמתקן ההארכה כבר לא מחובר לחלקה החיצוני של הרגל אלא מותקן בתהליך זעיר פולשני לעצם עצמה.
השליטה במסמר מבוססת על מגנט רב עוצמה הגורם למסמר להאריך את הגפה בקצב אופטימלי של מ"מ אחד ביממה. מדובר במכשור חדיש ביותר המהווה מהפכה בתחום ניתוחי הארכת הגפיים.
מה הם היתרונות של המערכת החדשה?
למערכת PRECICE ישנם אינספור יתרונות בהשוואה למערכות הקיבוע החיצוני, שהיו בשימוש במשך עשרות שנים והגדילו את הסיכון לזיהומים בנקודות החיבור של ההתקן לעצם. כך לדוגמה טכנולוגיית השליטה המבוססת על מגנט, מאפשרת לשלוט בקצב הצמיחה של העצם ומאפשרת להגיע לדיוק רב יותר מבעבר.
בנוסף החדרת המתקן מבוצעת בניתוח זעיר פולשני ולכן משך ההחלמה קצר יותר ושיעור הסיבוכים הקשורים לניתוח ולהחלמה, נמוך יותר. למעשה הטיפול שמבוסס על מערכת PRECICE, הינו בעל שיעור הסיבוכים הנמוך ביותר בתחום, גם בהשוואה למערכת פנימיות אחרות. מעבר לכל זה, המתקן החדשני מאפשר לשלוט בתהליך בשני הכיוונים. הכוונה היא לכך שבמקרה שבו העצם לא מחלימה בקצב הרצוי, ניתן בקלות להפוך את כיוון הפעולה של ההתקן.
מערכת PRECICE וד"ר פיילי
במכון של ד"ר פיילי (The Paley Institute), נעשה כיום שימוש נרחב במערכת PRECICE. למעשה ד"ר פיילי מהמובילים בתהליך הפיתוח של המכשור המתקדם וכן אחראי לדור השני של המערכת, PRECICE 2.
PRECICE 2 – היא מערכת מתקדמת יותר ממערכות הדור הראשון, כשבין היתר היא עוצמתית יותר, מדויקת יותר וכמעט שלא מסבה למטופל כאב בזמן הטיפול.
המערכת החדישה יכולה להאריך עצמות בעד 8 ס"מ ומתוכננת מראש לבעלי עצמות בקוטר נמוך יחסית, בדגש על ילדים, מבוגרים בעלי עצמות קטנות מהנורמה ומטופלים הסובלים מגמדות או ננסות. PRECICE 2 מהווה כיום את חוד החנית של המכשור הרפואי המשמש להארכת גפיים ולכן אין זה פלא שזה הציוד שבו נעשה שימוש במכון של ד"ר פיילי, הנחשב למנתח המוביל בעולם בתחום זה.
ד"ר דרור פיילי
ד"ר פיילי מתמחה בהארכת גפיים ובעל שם עולמי בתחום.
ד”ר פיילי פיתח מערכת ייחודית PRECICE המסוגלת להאריך עצמות למטופלים שזקוקים לכך.