פסוריאזיס היא מחלת עור מוכרת ונפוצה. בפסוריאזיס לוקים יותר מ- 200,000 ישראלים והיא באה לידי ביטוי בכתמים אדמדמים על העור המכוסים בשכבה של קשקשים עבים בצבע לבן- כסוף. על פי מחקרים, דלקת מפרקים פסוריאטית פוגעת בכ- 15% מן החולים בפסוריאזיס.
מהי דלקת מפרקים פסוריאטית?
דלקת מפרקים פסוריאטית היא דלקת מפרקים אשר עלולה לפגוע בחולי פסוריאזיס. לרוב, יגיע הפסוריאזיס לפני דלקת המפרקים אך ישנם מצבים נדירים יותר בהן שתי המחלות מגיעות במקביל או שדלקת המפרקים מגיעה לפני הפסוריאזיס. כיוון שלרוב הפסוריאזיס קודם את דלקת המפרקים, על חולי הפסוריאזיס להיות עירניים לאפשרות זו ולשים לב לשינויים או כאבים במפרקים השונים.
הגורמים לדלקת מפרקים פסוריאטית
כמו בפסוריאזיס, הגורמים עדיין אינם ברורים לחלוטין. ישנו שילוב של נטיה גנטית יחד עם מערכת חיסונית חלשה ותנאים סביבתיים שאינם מיטיבים עם הגוף. כאשר ישנו במשפחה, במיוחד כשזו קירבה מדרגה ראשונה, סיפור של פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית, הסיכון גבוה יותר. מחלות זיהומיות, מתח נפשי ונטילת תרופות מסוימות מגבירות את הסיכוי לחלות במחלה.
סימנים מקדימים למחלה
ב- 70% מהמקרים הפסוריאזיס מקדים את דלקת המפרקים כך שכבר הוא עצמו מהווה סימן מקדים. רופאים רבים לא מתייחסים לסימנים מקדימים שישנם לדלקת המפרקים אלא מפרשים אותם כתוצאה של עייפות או מאמץ.
לכן, על חולי הפסוריאזיס עצמם להיות מודעים לקשר זה. סימנים אלה יכולים להיות פסוריאזיס המתרכז באזור הקרקפת והציפורניים, דלקת באצבע המתבטא באצבע נפוחה וכואבת ("אצבע נקניקיה"), דלקת באזור בו מתחבר הגיד לעצם ויכול להיות בברך, בשורש כף היד ועוד. האבחון המוקדם הוא חשוב ביותר במחלה זו. נמצא שאיחור של כחצי שנה באבחון ובתחילת הטיפול עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך במפרקים.
הסימפטומים השכיחים של המחלה
דלקת מפרקים פסוריאטית באה לידי ביטוי בנפיחות וכאבים באזורים שונים בגוף. המחלה יכולה לתקוף בעיקר בפרקי האצבעות והבהונות, לבוא לידי ביטוי באופן א סימטרי בפרקי הידיים והרגליים, להיות מחלה סימטרית הדומה לדלקת מפרקים שגרונית ותוקפת מפרקים רבים בו זמנית, או לפגוע במפרקי העצה והכסל שבאגן ומפרקי עמוד השדרה.
כך, הכאבים והנפיחות הנובעים מהמחלה משתנים בהתאם לאזור בו היא פוגעת. תופעה נוספת המוכרת בקרב חולי דלקת מפרקים פסוריאטית היא "קישיון הבוקר"- הקושי בתנועה עם הקימה מהשינה אשר חולף עד שעתיים לאחר מכן. הקישיון יכול להופיע גם לאחר ישיבה ממושכת.
הטיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית
עד היום לא נמצא טיפול אשר יעביר את המחלה לחלוטין ויפתור את הבעיה באופן כולל. ישנם טיפולים תרופתיים המקלים על הסימפטומים ועל חיי החולים במחלה. עם תרופות אלה נמנות: אנברל (אטאנרספט), יומירה (אדאלימומאב), סטלארה (אוסטקינומאב) ועוד.
דלקת מפרקים פסוריאטית הקשר לדלקות בעיניים
בנוסף לפגיעה במפרקים, גורמת דלקת מפרקים פסוריאטית לבעיות במערכות נוספות בגוף. נזקים לעור (מלבד הפסוריאזיס עצמו), פצעים מסוג אפטות בפה, רמה גבוהה של שומנים בדם והשמנה וגם דלקות עיניים עלולים להתלוות כסימפטומים משניים למחלה. דלקת העיניים הקשורה למחלה נקראת Uveitis.
זוהי דלקת התוקפת את השכבה האמצעית של העין שהיא שכבה רירית. דלקת עיניים זו יכולה להתבטא בכאבים ובראיה מטושטשת. גם רגישות לאור ואדמומיות בעין יכולים להיות חלק מתופעות הלוואי של המחלה.
הגן שנמצא קשור לדלקת מפרקים פסוריאטית וגם לפסוריאזיס, הגן HLA) B27), נמצא קשור גם לדלקת עיניים מסוג זה ולכן החולים בדלקת מפרקים פסוריאטית נמצאים בסיכון גבוה יותר. הטיפול בדלקת נעשה בד"כ בעזרת סטרואידים הניתנים באמצעות טיפות או כתרופה.